V jaké sféře pracujete?
Zavřít

Jablko v kuchyni

14.03.2017
Sdílet

Profesionální kuchaři v hromadném stravování již dávno pochopili, že pokud chtějí uspokojit své strávníky, musí přicházet neustále s něčím novým. Sledují proto nejrůznější trendy a příležitosti k obohacení jídelníčku. Přitom nejjednodušším a nejpřirozenějším trendem je stále využití sezonní nabídky. Navracíme se proto postupně ke kořenům regionální kuchyně, která dokázala optimálně využít domácí suroviny zejména v období sklizně, kdy je surovina nejlevnější a v nejlepší kvalitě.

Toto přesně platí i o tak „obyčejné“ surovině, jako je jablko. Je to jedno z prvních druhů ovoce, se kterým se setká malý človíček v okamžiku, kdy začne kromě mateřského mléka okoušet i jiné dary naší země. Jablečné pyré je možná na začátku, ale z našeho jídelníčku nemusí vůbec vymizet. Báječně se snoubí s dalšími druhy domácího i exotického ovoce. Stále je to báječná pochoutka a doplněk naší stravy, ať už samotné nebo v kombinaci s teplými sladkými pokrmy jako jsou lívance apod. Jablko můžeme nakrájet nebo nastrouhat i přímo do těsta na lívance, nebo do třených těst, kterým tak dodá vláčnost a další chuťovou dimenzi. 

 Žemlovku s jablky možná všichni nemilují, ale jablečný závin je naprostou a nezpochybnitelnou klasikou v celém regionu české, rakouské i německé kuchyně. Jediné diskuze se vedou o tom, která odrůda jablek je ta nejvhodnější. Oblíbené jsou řezy s jablečnou náplní a drobenkou. A což teprve voňavá smažená jablíčka v těstíčku nebo klasická jablka s županu.

Funkci jablka v kuchyni však nelze omezit pouze na sladké pokrmy. Jablko je skvělým doplňkem tučných mas (např. kachna) a dodá svěží ovocnou chuť vybraným omáčkám k tučným masům a ke zvěřině. A nesmíme zapomenout ani na nápoje. Dobrý jablečný mošt či džus je vítaným zdrojem vitamínů a lahodné chuti.  Když se posuneme do dospělejší kategorie strávníků, nesmí chybět dobrý cider nebo na závěr menu kvalitní calvados.   

Jablko v kuchyni

Kam dále

Masopustní hodování
Předchozí článek
Následující článek
Grilování