V jaké sféře pracujete?
Zavřít

Mezinárodní rok luštěnin vrcholí.

14.03.2017
Sdílet

Když se odborná organizace OSN pro výživu a zemědělství FAO rozhodla vyhlásit rok 2016 Mezinárodním rokem luštěnin, vedlo ji k tomu několik dobrých důvodů:

  • Luštěniny jsou doslova nabity významnými nutričními látkami, vitamíny, bílkovinami a vlákninou, které jsou mimořádně vhodné pro naše zdraví
  • Pěstování luštěnin zvyšuje kvalitu a úrodnost půdy, protože váží v půdě dusík a v důsledku toho může být omezeno používání umělých hnojiv
  • Pěstování luštěnin je vysoce efektivní z pohledu spotřeby vody v porovnání s jinými druhy zemědělských plodin. Tím přispívají k rozvoji udržitelného zemědělství a omezují negativní vlivy na životní prostředí
  • Luštěniny mají široký genetický základ, ze kterého lze vybrat nejvhodnější odrůdy pro různé klimatické podmínky
  • Luštěniny mohou být skladovány po dlouhou dobu bez ztráty nutriční hodnoty
  • Z hlediska kulinářského nabízejí luštěniny celou řadu zajímavých chutí, tvarů a barev, které mohou být přeměněny ve velké množství variant tradičních i moderních pokrmů.

Luštěniny jsou jednou ze základních potravin v rozvojových zemích, ale v poslední době jsou stále populárnější i v rozvinutých zemích, zejména pro své nesporné zdravotní přínosy. Tak například konzumace cca 130 g luštěnin denně snižuje hladinu LDL cholesterolu a riziko mozkové mrtvice nebo infarktu o 5 %. Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin a v kombinaci s obilninami mohou pokrýt celkovou potřebu esenciálních mastných kyselin a nahradit tak ve stravě maso. Vysoký obsah vlákniny zase působí příznivě na trávení a prevenci rakoviny trávicího traktu.

Určitou zdrženlivost v konzumaci luštěnin způsobují u některých lidí nepříjemné vedlejší účinky, jako nadýmání a s tím spojené nežádoucí zvukové efekty. K omezení těchto projevů doporučujeme:

  • Vodu, ve které se luštěniny namáčejí, alespoň 2 x vyměňte
  • Nevařte luštěniny ve vodě, ve které se namáčely
  • Vařte luštěniny do měkka, protože nedostatečně uvařený škrob v luštěninách je hůře stravitelný
  • Sterilované luštěniny před další úpravou řádně sceďte z nálevu, popř. i propláchněte vodou
  • Nekombinujte luštěniny s živočišnými bílkovinami, pouze s obilninami a zeleninou
  • Při vaření luštěniny nesolte, ale naopak přidejte bylinky a koření (např. saturejku, majoránku, kmín, římský kmín, estragon), popř. něco exotičtějšího, např. mořské řasy.

Pokud nejste na luštěniny zvyklí, začínejte s konzumací pozvolna a v malých dávkách. Váš trávicí trakt si postupně zvykne a po nějaké době si poradí s luštěninami bez problémů a bez nežádoucích projevů. Zvýšit konzumaci luštěnin se vám určitě vyplatí a to nejen v letošním roce.

Kvalitní luštěniny nemusíte nikde pracně shánět. Stačí, když si vyberete z naší nabídky. Na jednom místě současně nakoupíte i vhodné druhy koření, včetně dalších surovin do vaší kuchyně. Vyzkoušejte také novou Směs koření na luštěniny, které přinese vašim strávníkům nové chuťové zážitky.

Mezinárodní rok luštěnin vrcholí.

Kam dále