V jaké sféře pracujete?
Zavřít

Worcesterová omáčka – tajemná kráska v kuchyni

14.03.2017
Sdílet

První zmínku o této fermentované studené omáčce můžeme vystopovat v roce 1837 v hrabství Worcester ve střední  Anglii. Toto tekuté koření, které obsahuje kromě jiného sladový ocet, melasu, cukr, sůl, sardelky, tamarindový extrakt, cibuli, česnek a směs koření uvedla na trh firma Lea & Perrins, která i dnes vyrábí omáčku podle původního receptu.

V České republice vyrábí jako jediná Worcesterovou omáčku Vitana, a.s. Tato omáčka se mírně liší od britského originálu – např. neobsahuje sardelky, takže je vhodná i pro vegetariány a vegany. Tato česká varianta má příjemnou vyváženou chuť, která zvýrazní a doplní chuť mnoha studených i teplých pokrmů (např. tatarský biftek, rostbeef, hamburgery a obecně mletá, zejména hovězí masa, Caesar salát, chilli con carne, plněná vejce,  apod.). Uplatní se ovšem i v některých klasických míchaných nápojích, jako je Bloody Mary, Caesar, pivní Michelada, a další. 

Caesar salát

Přesně se neví, kdo a kdy Caesar salát vymyslel, ale nejčastěji je autorství připisováno Caesaru Cardini – italskému imigrantovi, který provozoval restauraci v Mexiku a ve Spojených státech. Úplně stejně se vedou spory o ten “pravý“ Caesar salát. Světlo do tohoto sporu nevnesla ani Cardiniho dcera Rosa, která tvrdí, že do originálního receptu nepatří sardelky. Podle ní jemná příchuť sardelek vstupovala do salátu prostřednictvím Worcesterové omáčky. A protože ta naše česká Worcesterová omáčka sardelky neobsahuje, klidně si je tam přidáme. 

A tu je jeden ze „zaručeně originálních“ receptů:

Římský salát
Olivový (rostlinný) olej
Sardelky
Čerstvě nadrcený česnek
Sůl
Čerstvě drcený pepř
Citronová nebo limetková šťáva
Worcesterová omáčka
Syrový nebo pošírovaný žloutek
Strouhaný Parmesan
Čerstvě připravené krutonky.

V různých variantách na Caesar salát přidávají kuchaři plátky grilovaných kuřecích prsíček nebo steaku, mořské plody apod. Některé mexické restaurace doplňují salát namísto krutonky proužky tortill.

Recept na BloodyMary (dle IBA*)

4,5 cl (3 díly) Vodka
9 cl (6 dílů) Tomatový džus
1,5 cl (1 díl) Citrónová šťáva
2 – 3 střiky Worcesterové omáčky
Tabasco
Celerová sůl
Pepř

Okraje vysoké sklenice (tumbler) ozdobte celerovou solí. Na dno sklenice dejte sůl a pepř, zastříkněte Worcesterovou omáčkou a Tabascem, přidejte led a zalijte ostatními ingrediencemi. Lehce zamíchejte a nakonec ozdobte snítkou řapíkatého celeru. 

Kromě tohoto základního receptu existuje množství variant, z nichž některé můžeme díky bohatým doplňkům považovat za malé jídlo (krevety, olivy, sýr, kebab, ovoce, atd.) V tom případě můžeme použít i jiné tvary sklenic.

*IBA je zkratka Mezinárodní barmanské asociace

Worcesterová omáčka – tajemná kráska v kuchyni

Kam dále