V jaké sféře pracujete?
Zavřít

Tortila – příležitost pro trendové, zdravé a kreativní stravování

7.04.2017
Sdílet

Ing. Valerie Štajerová, Product Manager splečnosti Vitana Food Service nám představuje ucelený koncept pro rychlé občerstvení, restaurace i provozy hromadného a školního stravování.

Přicházíte s uceleným konceptem na přípravu tortil, v čem vidíte hlavní přínos pro provozovatele podniků profesionální gastronomie?

Sestavili jsme ucelenou řadu prémiových produktů, od pečených pšeničných tortil až po doporučené kořenicí směsi k ochucení masa, zeleniny, luštěnin, marinád či salsy. Tak získávají naši zákazníci kompletní sadu surovin, díky nimž mohou připravovat originální občerstvení dle vlastní fantazie jak s ohledem na momentální stav zásob, tak s ohledem na sezonní suroviny, nebo třeba složení spotřebního koše ve školních jídelnách.

A proč právě tortily?

Tortila, ač není tradičním tuzemským pokrmem, splňuje nároky na uplatnění ve všech typech gastronomických provozů. Je populární jako typický produkt pro TO-GO prodeje, který nabírá neustále na významu, je stále oblíbenější i v restauracích ve formě Fajitas (otevřená tortilla) nebo Quesadillas (z obou stran grilované a naplněné tortily) a mnoha dalších typických úpravách (Enchiladas, Burritos). Nezapomínejme ani na rostoucí poptávku po vegetariánských jídlech, kdy je tortilla ideální surovinou pro jejich přípravu. Ve školním stravování je skvělým nástrojem, jak děti naučit jíst populární formou zeleninu a luštěniny.

Dodáváte tortillu o průměru 25 cm. Proč právě tato velikost?

Když se restauratér zamyslí nad ekonomikou provozu, volí právě tuto velikost, protože mu nabízí větší variabilitu. Pro výše zmíněné způsoby přípravy je u této velikosti například nižší spotřeba surovin, lépe se uplatní třeba i v nabídce dětských jídel, stejně jako se její rozměr hodí právě ve školním stravování.

Mluvíte i o kreativitě, jak si ji máme představit?

Náplní do tortily, při všech způsobech přípravy, může být v zásadě cokoliv – zelenina a luštěniny všeho druhu jsou základem, doplnit ji můžeme všemi druhy masa nebo sýry, tofu,... dokonce ji můžeme připravit i na sladko.  Můžeme volit úpravy v konvenční kuchyni, stejně jako na kontaktním či otevřeném grilu. Možností s ohledem na vybavení daného provozu je bezpočet, stejně jako způsobů přípravy jednotlivých položek náplně. Nesmí ovšem chybět salsa, kterou můžeme dle zvoleného typu našeho koření rovněž připravovat na mnoho různých způsobů.

Prozradíte nám na závěr, jaký typ úpravy tortily máte nejraději vy?

Mám tortily moc ráda a to v jakékoliv variantě s masem i zeleninou. Doma je připravuji nejčastěji s orestovaným kuřecím nebo krůtím masem, ochutím majolkou nebo zakysanou smetanou, hodně sweet chilli omáčky (mimochodem, ta od Vitany je vynikající), a přidám hrst ledového salátu, červenou papriku a červenou cibuli, ta tolik nepálí…

Tortila – příležitost pro trendové, zdravé a kreativní stravování

Kam dále

Jablko v kuchyni
Předchozí článek