V jaké sféře pracujete?
Zavřít

Jáhly – zapomenuté zlato české kuchyně

15.11.2017
Sdílet

Jáhly – zapomenuté zlato české kuchyně

Jáhly mají v české kuchyni dlouhou historii. Ačkoli se jedná o potravinu, která se k nám dostala z Asie, ve staročeské kuchyni měla hojné zastoupení. Jáhly se připravovaly na sladko i na slano a s rostoucí oblibou zdravého stravování se pomalu vrací i na naše stoly.

Vitana FoodService v portfoliu svých produktů také nabízí 3kg balení jáhly.

Přirozeně bez lepku

Jáhly 3 kg - Vitana FoodService

Jáhly jsou semeny prosa, jež byly zbaveny své obalové slupky.  Jelikož se nejedná o druh obiloviny, ale trávy, jsou jáhly přirozeně bez lepku, tedy bezpečné i pro celiaky. Jsou potravinou s bohatými výživovými hodnotami. Jejich vysoký obsah zinku, železa, draslíku a hořčíku oceňují výživový poradci i samotní konzumenti.

Kromě vlákniny, která příznivě působí na lidské zažívání, v nich nalezneme i komplexní sacharidy. Tento typ sacharidů je specifický tím, že se do těla uvolňují postupně a dodávají tak tělu energii po mnohem delší dobu.

Od rána do večera

Jáhly jsou velmi variabilní potravinou, kterou lze připravovat na mnoho způsobů. Od jáhlové kaše s medem a ovocem, přes jáhlové placky s bylinkami až chutný salát s grilovanou zeleninou. Využijete je zkrátka do sladkých jídel, hlavních chodů i polévek.  Svoje pevné místo má i mezi dezerty – zkuste vzkřísit například tradiční jáhelník se švestkami. Uvidíte, že nebudete litovat.

Zázračné pro zdraví

Mezi vlastnostmi, které jáhly mají je vyzdvihován i jejich pozitivní vliv na celý organizmus. Podporují funkci ledvin, slinivky a sleziny. Je skvěle stravitelná a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, což z ní činí ideálního pomocníka při snaze o léčbu i prevenci cukrovky druhého typu.

Recept na jáhly

Navíc mají minimální sklon k ukládání do podkožního tuku, jsou tedy ideálním dietním pokrmem. Velké oblibě se těší i mezi vyznavači alternativních způsobů stravování. Zařaďte ho do jídelníčku v případě, že hledáte chutná jídla pro vegany a vegetariány, lidi s intolerancí k lepku i celiaky.

Nenáročná a rychlá příprava

Recept na jáhly

Před samotným vařením jáhly propláchněte horkou vodou, která je zbaví nahořklé chuti. Nadál s nimi můžete pracovat stejným způsobem jako například s pohankou nebo rýží. Stačí je deset minut povařit a dalších deset minut nechat dojít v hrnci. Jáhly při vaření nabydou zhruba na 1,5 násobek své váhy v syrovém stavu. Dál se hranice v úpravě nekladou. Můžete je zapékat, mixovat, dusit nebo je použít tak, jak jsou.

 

 

 

Jáhly – zapomenuté zlato české kuchyně

Kam dále