Cizrnu namočte alespoň na dvě hodiny do vody, následně ji uvařte do měkka. Pokud k cizrně během varu přidáte trochu prášku do pečiva, bude cizrna krásně měkká. Cizrnu ochuťte kořenicí směsí Na luštěniny.
Bulgur uvaříme v osolené vodě nebo ve vývaru.
Červenou řepu uvařenou na skus očistíme a nakrájíme na kostičky, ochutíme solí, cukrem a octem, důkladně promícháme a necháme cca 1 hodinu marinovat.
Poté ji smícháme s bulgurem a cizrnou. Směs případně ještě dochutíme a smícháme s olivovým olejem.
Zakysanou smetanu ochutíme solí a cukrem, lehce ji zahřejeme a podáváme k cizrně a bulguru. Pokrm dozdobíme krájenou jarní cibulkou.
Místo čerstvé řepy můžete použít sterilovanou červenou řepu, například od Vitany.
Zajímavější chuť bulguru docílíte jeho uvařením ve vývaru – třeba v zeleninovém od Vitany.
Cizrna | 500 g |
---|---|
Bulgur | 500 g |
Olivový olej z pokrutin Sansa/Pomace | 2 dl |
Zakysaná smetana | 400 g |
Červená řepa (ideálně čerstvá) | 300 g |
Na luštěniny /snížený obsah soli/ | 5 g |
Cukr krystal | 100 g |
Ocet | 1 dl |
Jarní cibulka | 100 g |
Sůl (dle chuti) |